![]() |
|
|||||||
| Geyiq Haber Ajansı Güncel olaylar, sıcak haberler |
![]() |
|
|
Konu Saçmaları |
|
|
#1 |
|
geyiqer
Yer: şehirlerin en kasvetlisinden.
|
Sosyal Güvenlik protestosuna polis müdahalesi [Sesonline] ANKARA - Meclis gündemindeki sosyal güvenlik yasa tasarısının "emekçilerin haklarını gasbettiğini belirten" çeşitli kuruluşların üyeleri Meclis önünde eylem yapıp, tasarının geri çekilmesini istedi. Polisle eylemcilere müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında bir polis ile bazı eylemciler yaralandı, gözaltına alınanlar oldu. Polis, havaya ateş açtı.DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Halkevleri’nin desteklediği eylem SSK Genel Müdürlüğü önünde başladı. Eylemciler burada elele tutuşarak bir zincir oluşturdu ve bu şekilde Meclis’e kadar yürüdü. Meclis önünde Halkevleri üyelerinin oturma eylemi yapmak istemesi polisin sert tepkisiyle karşılaştı. Eylemcileri oturdukları yerden kaldırmak isteyen polis zor kullanınca eylemcilerle aralarında arbede çıktı. Bu sırada bazı polislerin havaya ateş açtıkları görüldü. Çıkan arbede sırasında bazı eylemciler yaralanırken, bazıları da gözaltına alındı. Olaylar sırasında Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Yusuf Karababa da başından yaralandı. Yürüyüşe katılanlar adına yapılan açıklamada, Meclis gündemindeki tasarının milyonlarca emekçinin kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik olduğu belirtildi, yasa çıktığı takdirde emekli yaşının yükseleceği, emekli maaşlarının düşeceği, çalışanların ve emeklilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için katkı payı ödemek zorunda kalacakları belirtildi, bu yasanın Meclis’in iradesiyle değil, IMF ve Dünya Bankası’nın dayatmasıyla hazırlandığı vurgulandı. Açıklamada, geçen ay yaklaşık 2.5 milyon kişinin oy kullandığı bir referandum yapıldığı da hatırlatıldı, bu referanduma katılanların yüzde 99.5’nin sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı çıktığı vurgulandı.
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
hö?!
Yer: ah bi bilsem
|
Ya pardon bu sosyal güvenlik yasa tasarısında bilmediğim bir yön mü var acaba da bu kadar eylemler cartlar curtlar
![]() Bana göre bunların birleşmesi çok yararlı olacak.
|
|
|
|
|
#3 |
|
geyiqer
|
ANKARA - Tasarıya göre, yüksek öğrenim görmüş 25 yaşından büyük kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü olduğu kişinin sağlık sigortasından yararlanamayacak. Tasarıyla, çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacak. Ayrıca; polislerin, akademide geçen başarılı eğitim süreleri, sigortalılık süresine eklenecek.
http://www.ntv.com.tr/news/369700.asp ayrıntılar burdaa
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
hö?!
|
Alıntı:
tüm emekli sandığı (kamu idareleri), bağkur(kendi adına çalışanlar) sigortalı sayılacak demek hepsinin ssk altında birleştirmek demek. tamam ne güzel. Bildiğim kadarıyla sskyı tam bilmiyorum ama büyük ihtimal yine aynısıdır bağkurda 18 yaşını doldurmuş genç kızlar eğer öğrenci değilse ev kızıysa yine bu sağlık yardımlarından yararlanamıyordu. şimdi yine sanırım bu olay aynı. yüksek öğrenim gördüğüde demek hani ünv. okursa 25 yaşında normalde bitirmiş olması gerekir iş bulana kadar sağlık yardımından yararlanamayacak demek. eğer 25yaşında ve hala ünv.de okuyorsa yine yararlanabiliyor. Ama erkek çocukta sanırım biraz daha farklı bir durumdu tam olarak hatırlamıyorum. o kadar çok kanun var ki bağkuru ssksı emekli sandığı derken tonlarca kanun hepsini aklımda tutamam ![]()
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
hö?!
|
Bizim evde annem babam ve kardeşim bağkurlu. bu arada kardeşim 19 yaşında ve ünv.öğrencisi karnesinin zamanı dolduğunda karenesini bağkur yanilemedi öğrenci belgesi ıvır zıvır belge getirdiler öle tekrar karnesini yenilemişlerdir nedeni 18 yaşını doldurmuş evlenmemiş kız çocuğu (kanunda böle der
bir yeşil kartlımız eksik olcak..![]()
|
|
|
|
|
#6 |
|
geyiqer
|
Gerçekler ve yalanlar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “devrim paketi” diye nitelendirdiği sosyal güvenlik yasalarının “73 milyonu ilgilendirdiğini” söyledi. Eğer nüfusta yanılmadıysa, haklı. Zaten yasalarla ilgili söyledikleri arasında belki de tek doğru bu! ![]() ![]() Gerçekler ve yalanlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “devrim paketi” diye nitelendirdiği sosyal güvenlik yasalarının “73 milyonu ilgilendirdiğini” söyledi. Eğer nüfusta yanılmadıysa, haklı. Zaten yasalarla ilgili söyledikleri arasında belki de tek doğru bu! Geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilen “tek çatı” yasası da, yarın Meclis gündemine gelmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı da, ülkedeki tüm emekçileri ilgilendiriyor. Ancak herkesi ilgilendiren bu tasarılar, halkın büyük bir kısmının hiç haberi olmadan, hiç tartışılmadan, emek örgütlerinin itirazları dikkate alınmadan neredeyse birkaç milletvekilinin oyu ile yasalaştırılıyor. Başbakan’ın iddiasına göre; mevcut sistem vatandaşlar arasında ayrım yapıyor, hükümet ise çıkaracağı yasalarla bu ayrımı ortadan kaldıracak. “Yeşil kart, kırmızı kart uygulaması bitecek” diyor Başbakan, “Vatandaşların, eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu tek emeklilik sistemi getiriyoruz”, “Önceliğimiz memur veya işçi değil bütün vatandaşlarımızdır. Bu ayrımı kaldırıyoruz.” Başbakan’ın iddialarına yanıt veren Doktor Osman Öztürk ise tasarının gerek emeklilik gerek sağlık güvencesi kapsamını genişletmediğini, aksine pek çok maddesinin mevcut hakları kısıtladığını söyledi. GSS herkesi kapsayacak mı? - Türkiye’de şu an işçiler SSK, memurlar Emekli Sandığı, tarımda ve kendi hesabına çalışanlar Bağ-Kur kapsamındalar. Yasa tasarısına baktığımız zaman bunu genişleten hiçbir düzenleme olmadığını görüyoruz. Bunlar yine primini ödeyecek ve ödediği müddetçe sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Nüfusun yüzde 20-25’inin GSS’nin dışında kalacağı tahmini abartılı gözükmüyor. Bu anlamıyla, Genel değil Sınırlı Sağlık Sigortası demek daha doğru olacaktır. Çünkü prim zorunluluğu getirdiğiniz zaman bunun için gerekli koşullar var; işsizlik düşük olacak, kayıt dışı yok edilmiş olacak... Kayıt dışında çalışanlar ne olacak? - Kayıt dışı çalışanlar en dezavantajlı durumda olanlar. İşvereni primini yatırmıyor, devlet de onu fakir kabul etmediği için yasa kapsamı dışında kalacak. İşsizler? - Ancak İşsizlik Sigortası kapsamında olan çok sınırlı bir kesimin primini devlet yatıracak. Diğerleri ise prim yatıramadıkları için bu sigortanın kapsamı dışında olacaklar. Ya yeşil kartlılar? - Onların primini devlet ödeyecek. Tabi aylık geliri asgari ücretin üçte birinden aşağıdaysa... Yalnız onlardan da katılım payı istenecek. Daha sonra o katılım payını eğer isterlerse gidip Fak-Fuk Fon’dan geri alacaklar. Ama trajik olan şu yeşil kartlıların birçoğu aslında o katılım payını bile verme şansına sahip değil. Yani sokakta yatan vatandaş bile 2 milyon lira muayene ücreti, ilaç alırken yüzde 17 katkı payı ödeyecek. Ondan sonra gidip bunu geri alacak. Peki kapsam içinde olanlar için gerçek bir güvenceden bahsedilebilir mi? - GSS tasarısı, her sigortalıdan prime esas gelirinin yüzde 12.5’u oranında sağlık primi kesilmesini öngörüyor. Bunun yüzde 7.5’u işveren, yüzde 5’i çalışan payı olacak. Tasarıya göre primini ödemeyenler, sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Yasanın kapsamındaki nüfus için çok bir şey değişmiyor gibi görünüyor ama, burada en temel noktalardan biri Temel Teminat Paketi’dir. Yani temel teminat paketi dışında kalan hizmetleri alamazsınız. Almak isterseniz cepten ödeme yapmanız gerekir. Bu paketin adı yasa tasarısından çıkarıldı ama hükümetin bütün resmi metinlerinde varlığını koruyor, yani ruhu duruyor. Tasarıda verilecek sağlık hizmetleri, finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri ve süresi tanımlanıyor. Prime dayandırılması, katılım payı sisteminin getirilmesi, temel teminat paketinin sınırlandırılması ve sağlık hizmetini özele açması... Bu ayaklar üzerine oturan bir GSS, bir çok açıdan bugünkü sistemden kötü olacaktır. Özel sağlık kuruluşlarından ücretsiz sağlık hizmeti alınması vaadine ne oldu? Çok açık bir şekilde şunu söyleyebiliriz ki, GSS primini ödemiş olmak sağlık kuruluşlarından ücretsiz sağlık hakkı alma hakkını sağlamıyor. Tasarının ilk halinde GSS’li hastalar, bakanlıkla sözleşme imzalayacak ve tespit edilen fiyatlar üzerinden hizmet verecekti. Ancak tasarının son versiyonunda küçük bir değişiklik yapıldı; bu değişikliğe sözleşme yapmayan hastaneler de GSS kapsamında hasta bakabilecek. Ama onlara GSS’de tanımlanmış olan ücretin yüzde 20’si değil de yüzde 70’i ödenecek. Bu düzenleme, özellikle büyük hastanelerin sözleşme yapmamasının önünü açıyor. Ayrıca fark ücreti, bıçak parası yasalaştırılıyor. SSK’ların devrinde gördük; bir yıl önce özel hastaneler sıfır lira alıyorlardı, şimdi 65 milyona çıktı muayene ücreti. 18 YAŞ GERÇEĞİ Başbakan’ın tasarıyla ilgili iddiaları arasında en ilgi çekeni, “Primi ödensin veya ödenmesin tüm çocukların 18 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacağı” oldu. Sağlık örgütleri çok geçmeden bu iddiaya da yanıt verdi: Bir kere bütün çocukların GSS’den yararlanması için ailesinin GSS kapsamında olması gerekiyor. İkincisi mevcut yasalara göre de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki emekçilerin çocukları zaten ücretsiz tedavi hakkına sahip. Üçüncüsü; tasarıyla bu konuda daha önce tanımlanan haklar kısıtlanıyor. Örneğin daha önce kız çocukları bu hizmetlerden evlenmedikleri sürece yararlanabiliyorken, şimdi bu süre 18 yaş ile sınırlandırılıyor, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşa kadar uzatılıyor. Primini ödeyemeyen sağlık hizmeti alamayacak. Hizmetler Temel Teminat Paketi ile sınırlandırılacak. Daha fazlası için ayrıca para ödemek gerekecek Bir önceki yıl sağlık giderlerinin miktarına bakılarak bir sonraki yıl ödenecek prim miktarında artış ya da düşüş yapılacak. Yani “çok kullanan çok, az kullanan az ödeyecek” uygulaması hayata geçiriliyor. Bugün sadece ilaç harcamalarından yüzde 10-20 arasında değişen katılım payı alınıyor. Tasarı yasalaşırsa muayene, yataklı tedavi, ortez-protez ve ameliyatlarda kullanılan malzemelerden de katkı payı alınacak. Evrensel ben de anlamaya calısıyorumm, bu sorularına yanıt olabilir belkii...craving
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
hö?!
|
şu 18 yaş olayıda pek inandırıcı gelmiyor yani çalışmayan yeşil karta da sahip olmayan birailenin 17 yaşındaki çocuğunun sağlık karnesi olacak ve sağlık yardımlarından yararlanabilecek mi güzel bir olay ama ne kadar uygulamada uygulanabilinecek bilemem tabi..
|
|
|
|
|
#8 |
|
azılı anarşist
Yer: kronstad
|
ya en basit açıklamasıyla emeklilik yaşı 69 olacak.ülkemizde kadınların ölüm yaş ortalaması 54 erkeklerin ise 50 .yani bu ne demek oluyor bir kısmımız mezarda emekli olacak ancak.ayrıyetten kimi hastalıklarda devlet "hooop senin ödediğin prim yetmez bunun için extradan para ödemen lazım" diyebilecek(ortalamanın üzerinde olan tedaviler için).ve en basidinden tüm ilaç btçesi tamamiyle emekçinin sırtına yüklenilecek.bunda iyi bir şey yok.ssk yı devlete kattılar ama sonuç?şu an ssk nın ilaç giderleri%50 artmış durumda .peki bu ödemeler nerden geliyor sizce?tüm bu naneler birleştirildiğinde iyi olması mümkünmü?cevap koskoca bir hayır...
i destroy to make i hate to love and i live to die what an anarchy causes myself But our love it was stronger by far than the love Of those who were older than we Of many far wiser than we And neither the angels in heaven above Nor the demons down under the sea Can ever dissever my soul from the soul Of the beautiful Annabel Lee |
|
|
|
|
|
#9 |
|
hö?!
|
Kanun yürürlüğe girdikten sonra sigortalı sayılacak olanlar, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler. Emeklilik yaşı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2048'de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak.
böleymiş
|
|
|
|
|
#10 |
|
azılı anarşist
Yer: kronstad
|
allah allah ben kesk in masasında oturdum referandum için.onca şey konuştum. ayrıyetten 69 diye biliyordum ben bu yaş şeysini?allah allah neyse .prim gün sayısını doğru hatırlıyorum ama yaş sınırını karıştırmışım herhalde...
i destroy to make i hate to love and i live to die what an anarchy causes myself But our love it was stronger by far than the love Of those who were older than we Of many far wiser than we And neither the angels in heaven above Nor the demons down under the sea Can ever dissever my soul from the soul Of the beautiful Annabel Lee |
|
|
|
|
|
#11 |
|
hö?!
|
buda demek oluyor ki 9000gün prim 25yıl prim ödenmiş olmaktır.yani sen 25 yaşında çalışsan 50 yaşında emekli olcan ama 60ı bekleyeceksin 2036ya denk geldinm mi tabi dahada bekleyecen
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#12 |
|
kreminal geyiqer
Yer: im iki tavuk
|
ilhan'ın dediği doğru emeklilik yası 68 e cıkacak...asıl hengamenin koptuğu nokta orası zaten... emeklilik günü ve yası arasında bi orantısızlık var... ayrıca ortalama insan ömrünün türkiyede 65 i gecmediğini düşünürsek... öldükten sonra emekli olunacak... ssk bagkur emekli sandığı parayı buradan vuracak...
"Seni nasıl seviyorum biliyor musun? Ot yağmuru nasıl severse, ayna ışığı nasıl severse, balık suyu ve insan ekmeği nasıl severse, sarhoşun şarabı, şarabın billur kadehi sevdiği gibi, annenin çocukları, çocukların anneleri sevdikleri gibi, Lenin'in inkılâbı ve inkılâbın Marx'ı sevdiği kadar, velhasıl seni Nazım Hikmet'in Hatice Zekiye Pirayende Piraye'yi sevmesi gibi seviyorum." N.H. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
hö?!
|
68 olursa felaket olur yaw
nerede yazıyo bu biri bana bunu göstersin inanmıyorum, inanmak istemiyorum20048de 65 olacak diyeymiş tasarı bu bda kötü gerçi
|
|
|
|
|
#14 | |
|
kreminal geyiqer
|
Alıntı:
şişliden taksime metroyla gecerken elime bi tanıtım brosürü tutusturdular hangi sendikanın hatırlamıyorum simdi... orda okumustum bende... ama sendikaların linkini bulabilirsen sanırım oralarda acıklayıcı örnekler bulabilirsin... bide bildiğim kadarıyla döner sermayeli kuruluslarda ssk da değilde sevk alark özel hastanelere tedavi olacaklar...(yanlıs biliyo olabilirim tam emin değilim....)
"Seni nasıl seviyorum biliyor musun? Ot yağmuru nasıl severse, ayna ışığı nasıl severse, balık suyu ve insan ekmeği nasıl severse, sarhoşun şarabı, şarabın billur kadehi sevdiği gibi, annenin çocukları, çocukların anneleri sevdikleri gibi, Lenin'in inkılâbı ve inkılâbın Marx'ı sevdiği kadar, velhasıl seni Nazım Hikmet'in Hatice Zekiye Pirayende Piraye'yi sevmesi gibi seviyorum." N.H. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
holy cow
|
simdi küresellesmenin dayatmasi ve sistemin kendi icinde esneklesememesi yüzündendir ki dünya devletleri böyle keskin kararlar aliyor, almak zorunda kaliyor, iddia ettikleri halk icin halka karsi cikardiklari bi yasalar aslinda sadece türkiye de degil bütün dünya da bi sorun olarak görülüyor, mesela fransa daki olaylar, ya da almanya da buna ayak uyduramayan sosyal demokrasinin düsüsü veya ingiltere deki kararlar, aslinda bizde yasananlarda disardan pek bi kopuk degil, ama bu konuda galatasaray üniversitesinde adini unuttugum bir prof un düsüncesi ise danimarka modeli, yani sivil toplumunda cözüm olarak pek bisey sunamadigi bu duruma(zaten devletlerde planlayip degil, tersine bi zorunluluktan yapiyor bunu) danimarkanin esneklesirken sosyallestirme politikasi gayet basarili kanimca
cünkü normalde esneklestirirken sosyal boyut ile arasinda denge aciliyor ve ortaya dengesizlikler ve esikte bekleyen sosyal tepki günyüzüne cikiyor, dayatmalar fazlalasiyor bence bu denge konusu dikkate deger hani, sevgili ekonomistler sizde konusun ulan ![]() |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
kreminal geyiqer
|
Alıntı:
bi i.i.b.f.. ögrencisi olarak sunu söylemekte yarar var... Aslında reform devlet acısından doğru gözüksede içinde temel yanlıslar var...B enzer bi durum almanya'nın çöküşünü hazırlıyor yaslı nufus cok fazla olduğu için ve bunların nerdeyse %90 emekli olduğu için butun bu yaslıların giderleri çalısan kesim üzerine düşüyor. sanırım bu reform benzer bi duruma düşmemek için hazırlanmış... yani su andaki genc nufusta yaslanacak ve devlete agır bi yuk haline gelecek...bunun önüne gecmeye calısıyolar... ama bence toplumun dinamiklerini göz önüne almadan sadece ekonomik alınmış karalar... yani makro düşünceyle alınmıs mikro ekonomik karalar... bizi öldürmez süründürür...
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
hö?!
|
Birde evet öle bir durum var abai sen 68 yaşında adamı emekli edersen bu adamlar ölene kadar çalışacaklardır bu sefer yeni nüfus istihdam vs nerde kaldı işsizlik temel sorunlardan değil miydi ? anlamam iktisattan kamu maliyesinden ama .. böle bişey işte
|
|
|
|
|
#18 | |
|
kreminal geyiqer
|
Alıntı:
yok gayet güzel anlıyosun.... ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
holy cow
|
Alıntı:
ahaah bende iibf ögrencisi olacam seneye ![]() ![]() ![]() ama bab almanya da cöküs bu dengeyi koruyamadigindan birde yasli nufusun giderlerinin calisan kesime yük olmasindan bahsetmisin, oysa ki emekli sandiginda bunlarin kesildigini ve vergilerin bu yönde yönlendirildigini biliyordum ben, yani zaten emekli sandiginda sen tam pranin karsiligini alamazsin, bunun bi kismi senin sosyal seysin icin devlette kalir diye biliyodum ben"bizi öldürmez süründürür" cok güzel bi laf |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
kreminal geyiqer
|
Alıntı:
ssk bagkur ve emekli sandığının birlestirme amacları bu... yani 30 yasındaki bi insanın rahatsızlığıyla 60 yasındakinin bir olmaz... 60 yasındaki adam 3 ayda bir hastanenin yolunu tutar..30 yasındaki adam 3 senede 1... bunları birlestirip emekliler için ihtiyac duyulan paralar calısandan cıkacak... emekli olanlar zamanında para ödemedi mi ödedi...anack mechule gden bi gemi kalkar bu limandan...içinde parayla...
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Konu Saçmaları | |
|